Labogids klinische biologie

Glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR)


Code LIS
A_GFR_CKD-EPI.ber
Eenheid
ml/min
Belangrijke informatie
Deze waarde wordt berekend vanuit de serumwaarde van creatinine.​Let op: de CKD-EPI -formule is niet toepasbaar bij: personen jonger dan 18 jaar; personen met een sterk afwijkend lichaamsoppervlak (vb. amputatie)etnische groeperingen anders dan het blanke of negroïde ras patiënten met spierziekten, paraplegie of quadriplegie (muscle wasting) patiënten met acute nierinsufficiëntie ondervoede patiënten personen met een (strikt) vegetarisch dieet zwangerenDeze formule heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de vroeger gebruikte MDRD-formule. De CKD-EPI formule is breder toepasbaar dan de MDRD formule, omdat de formule ook gevalideerd is voor eGFR waarden tussen de 60 en 90 ml/min/1.73m² en voor personen ouder dan 70 jaar.  Een gering nierfunctieverlies (eGFR tussen de 60 en 90 ml/min/1.73m² ) is met de CKD-EPI formule betrouwbaarder te detecteren.  Jongeren worden met de CKD-EPI formule vaker geclassificeerd in een hogere GFR klasse. Ouderen worden met de CKD-EPI formule vaker geclassificeerd in een lagere GFR klasse. De eGFR op basis van de CKD-EPI formule leidt hiermee tot minder "onterechte" verwijzingen naar de 2e lijn en een verbeterd medicatiebeleid op geleide van nierfunctie.
Klinische achtergrond
De GFR is het totale volume van voorurine dat in een gedefinieerde tijdseenheid gefilterd wordt door de glomeruli van beide nieren. Bij mensen met een normale bloeddruk is dat ongeveer 0,12 liter per minuut oftewel ca. 170 liter per dag. Fysiologisch daalt de GFR met de leeftijd, pathologisch bij verschillende nierziektes. De glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) is een maat voor het functioneren van de nieren en kan worden geschat met verschillende formules. De eGFR met de CKD-EPI formule wordt berekend op basis van de kreatinine waarde gemeten in bloed, leeftijd (ouder dan 18 jaar) en geslacht.
Principe van de test
​CKD-EPI formuleBij mannen:     crs < 0.9 mg/dL:                 CKD-EPI = 141 x (crs/0.9)-0.411 x 0.993leeftijd     crs ≥ 0.9 mg/dL:                 CKD-EPI = 141 x (crs/0.9)-1.209 x 0.993leeftijdBij vrouwen:     crs < 0.7 mg/dL:                 CKD-EPI = 144 x (crs/0.7)-0.329 x 0.993leeftijd     crs ≥ 0.7 mg/dL:                 CKD-EPI = 144 x (crs/0.7)-1.209 x 0.993leeftijd
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
Stabiliteit monster
nvt
Interferentie
Referentiewaarden
​> 90ml/minIndien de patiënt behoort tot het negroïde ras dient het resultaat van de eGFR-berekening nog vermenigvuldigd te worden met een factor 1.16.
Doorbelwaarden
Bron referentiewaarden
Uitvoerfrequentie
Urgentie
nvt
TAT (turn around time)
Toestel
Analytisch meetbereik
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling